Noticies

IN MEMORIAM

Dr. Jose Esteban Velasco  (1934-2021)

El Doctor Don José Esteban Velasco ens ha abandonat per aquest desgraciat malament el dia 19 de febrer de 2021. Dr. Esteban per a alguns, Pepe Esteve per a molts.
Va ser Cap de Departament de Radiologia i Medicina Nuclear de l’Hospital La Fe des dels inicis d’aquest centre el 1974 fins que el 1990 va sol·licitar l’excedència voluntària per dedicar-se en exclusiva al seu Centre d’Estudis tiroides. Però, per sobre de tot, va ser un metge extraordinari i molt estimat pels seus pacients.
El Dr Esteve va estudiar a la Facultat de Medicina de Granada, on va començar a investigar sobre tiroide en la seva tesi doctoral “Anticossos Antitiroïdals: Estudi Experimental” amb la qual va obtenir el Premi Extraordinari, i va realitzar múltiples treballs pioners com “Goll Endèmic a La Alpujarra (Granada) estudiat amb radioiode 131-I “.
Des d’allà es va traslladar a Madrid en els anys 60 a el Centre d’Oncologia i de Medicina Nuclear de Sant Joan de Déu, dins del que és avui l’Hospital Gregorio Marañón, on, juntament amb el Dr. Perez Modrego, va ser pioner en aquelles tècniques que barrejaven la radiologia i la medicina.
Es va traslladar a València en 1970 a la llavors, Ciutat Sanitària La Fe, on va assumir la Direcció de Departament que englobava els Serveis de Radiodiagnòstic, Radioteràpia, Medicina Nuclear i també durant un cert període, Protecció Radiològica, en la qual des de llavors es va convertir en seva estimada ciutat.
El Dr. Esteban va desenvolupar una carrera imparable fins a la fi de la seva vida. Metge de profunda vocació, amb un fi olfacte per a les patologies oncològiques i gran clínic, probablement un dels més eminents del seu camp. La seva personalitat arrasadora i el seu bon fer professional li feia famós des de fa anys a la nostra València.
Aquest gran metge i pare de família deixa dos excel·lents metges i una excel·lent farmacèutica en el seu haver, una família per la qual sempre va lluitar i que volia amb bogeria. Uns fills que van veure en ell un exemple de perseverança, i uns néts que mai oblidaran cada conte, cada història compartida, i cada paraula d’orgull que el seu avi els dediqués. Per sobre de tot, no s’oblidarà la imparable bondat que tots coneixíem.
Com a bon apassionat de les noves tecnologies que era, es va mantenir actiu blocaire, ajudant a milers de persones, fins al seu comiat. Com sempre, amb fina ironia i profunda erudició. Era amant de la mar, sempre amb el seu vaixell “curricando a la bacoreta” i gaudint dels dies en què simplement sortia a navegar. Va ser la seva gran afició, encara que sense menysprear altres, com la lectura de Ciència ficció o la fotografia. Allà per l’any 1968, després d’assistir a un congrés a Tòquio, es va portar una de les primeres càmeres tomavistas de Super-8. I així va ser com la imatge, juntament amb el mar i els seus altres aficions, li va anar donant tantes i tantes satisfaccions en la seva vida.
Perquè abans de res, Pepe Esteve era amant de la vida. Sentia una curiositat desbordant que li feia estimar aprendre tot el que pogués: sobre medicina, sobre història, sobre el món, sobre els altres. Si haguéssim de mesurar el valor de la nostra vida en la nostra capacitat d’arribar a les persones, d’alleujar i millorar la vida d’altres, el Dr. Esteban pot estar molt orgullós de el llegat que deixa i de totes les vides que ha canviat al llarg de la seva.

Contacta con la SRCV